Costa Coffee Barista roku
Rozhovor s vítězem českého kola Barista roku 2025
Costa Coffee zná svého Baristu roku 2025! V českém finále se jím stal náš kolega Le Trung – barista maestro z pobočky Václavské náměstí, kterého brzy čeká evropské finále v Dubaji. O vítězi rozhodla odborná porota, která hodnotila perfektní zvládnutí techniky latte art, nastavení mlýnku, dokonalý standard kávy a také recepturu a prezentaci vlastního signature drinku.
Jakými dovednostmi jste si získal porotu?
Nebylo to jednoduché – v 15minutovém limitu nastavit správně mlýnek a připravit výčet našich káv v perfektní kvalitě. Na přípravě jsem si dal opravdu záležet a dával si pozor na detaily. Podle slov mého trenéra jsem vyhrál díky své preciznosti v technickém i senzorickém hodnocení.
Jaký je váš vítězný drink?
Yuzu Star – nápoj, který se skládá jak z kyselých, tak sladkých ingrediencí. Jeho dominantní složkou je citrus Yuzu, který propojuje sladkost bezového sirupu a citronové trávy. Nápoji tyto ingredience
dávají plnou chuť a s perfektně připraveným espressem i smysl.
Jak se chystáte na velké finále
v Dubaji?
Využívám veškerého volného času, abych se zlepšil. Trávím se svým trenérem dva tři dny týdně piluju techniku a senzorickou část, která bude v Dubaji hlavním kritériem pro výhru v Evropském finále
Barista roku 2025/26. Nesmírně se těším, ale cítím i stres – budu soutěžit s nejlepšími ze všech koutů Evropy a nemám v plánu vrátit se jako poražený. (směje se)
Co vás baví na práci v Costě?
V Costě pracuju víc než rok, baví mě práce s kávou a kolektiv, který tu máme. Naplňuje mě, když se posouvám nejen jako barista, ale i jako člověk – tato práce mi přinesla víc než jenom znalosti
o kávě.
Jakou kávu máte sám nejraději a jakou byste nám doporučil ochutnat?
Miluju Flat white, startuju s ním každý den. Je to mléčná káva, přesto je v ní cítit intenzita. Ranní silná káva mi vždy pomůže nastartovat den ve správném rytmu. Pokud si zákazník neví rady a chce výbornou kávu, tak v teplých
dnech doporučuji Orange espresso tonic a v těch chladnějších silnější espresso s kapkou mléčné pěny.